image image image
Θεατρικός Διαγωνισμός 2014 Πέμπτη, 27 Φεβρουάριος 2014 00:00 Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης έργων για το "Διαγωνισμού Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2014". Είδος έργων: Δραματικά έργα πάσης φύσεως και εύλογης εκτάσεως που στηρίζονται στο λόγο (όχι μουσικά-όπερες, οπερέτες, παντομίμες, ποίηση, βωβά δρώμενα ή διασκευές παντός τύπου). Γλώσσα συγγραφής των έργων: Ελληνικά. Πληροφορίες για την επιτροπή αξιολόγησης και ημερομηνία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στο menu: Δραστηριότητες --> "Διαγωνισμός.    
Μαθητικές Επισκέψεις Δευτέρα, 05 Δεκέμβριος 2011 17:05 Με μεγάλη ανταπόκριση ξεκίνησε και υλοποιείται από το Δεκέμβρη 2011, το πρόγραμμα των «Εκπαιδευτικών Επισκέψεων» στους χώρους του θεάτρου, για την επαφή των μαθητών με την Τέχνη και το χώρο του Θεάτρου. Οι «Εκπαιδευτικές Επισκέψεις» απευθύνονται στα σχολεία των νομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κάθε άλλο σχολείο της χώρας που επισκέπτεται τη Χίο.
 
Βορείο Αιγαίο & Πολιτισμός Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2014 00:00 Το Δημοτικό Περιφερεικό Θέατρο Βορείου Αιγαίου, συμπλήρωσε 18 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με αισθητή παρουσία και διαρκή δράση. Με ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια θεατρικής αγωγής και συνεχείς προτάσεις, δίκαια του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της σημαντικότερης "πολιτιστικής κοιτίδας" στο Βόρειο Αιγαίο  
Παρασκευή, Ιούλιος 29, 2016

Παραγωγές Συνεργασίες & Μετακλήσεις

.

Εργαζόμενα κορίτσια

Μάθετε περισσότερα

 

 

Feature 3

Διαγωνισμός Έργου 2014

Μάθετε περισσότερα

 

Feature 3

Ζαν Ζενέ - Οι Δούλες

Μάθετε περισσότερα

 

 

Δη.Πε.Θε Βορείου Αιγαίου

"ΟΙ ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ"

Το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο που παράχθηκε από το Δημοτικό Θέατρο Χίου και αργότερα από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου είναι μεγάλο, καθώς παρήγαγε και παρουσίαζε παραστάσεις στο κοινό, ενώ παραλλήλως εκπαίδευε διαρκώς νέους ηθοποιούς μέσα από τα εργαστήριά του για την επαγγελματική κατάρτιση στο Θέατρο.
Τον Ιανουάριο 2016 υπήρξε δυστυχώς το τελευταίο έτος λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ Β.Α. γεγονός που προβλημάτισε τόσο τους χιλιάδες θεατές του, όσο και εμάς. Η ιστορία του φορέα και η 20ετής πολύτιμη προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του Βορείου Αιγαίου, μας έκαναν να νιώθουμε μεγάλο το βάρος στις πλάτες μας, ως οι τελευταίοι απόφοιτοι των εργαστηρίων του, και καθιστούσε απαγορευτική την αδράνειά μας οδηγώντας μας στη δημιουργία των «Σκηνοβατών». Η ανάγκη μας για έκφραση και για συνέχεια στη δημιουργία, οι κοινές αναζητήσεις και η αγάπη για το θέατρο, καλλιεργήθηκε και μεταλαμπαδεύτηκε από τα πρώτα προς τα νεότερα μέλη της ομάδας, μέσω των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, και, όλα αυτά όφειλαν να βρουν τη διέξοδό τους. Δημιουργήσαμε το θεατρικό σχήμα «Σκηνοβάτες», που αποτελείται από μαθητές και απόφοιτους των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, που συμμετείχαν σε παραστάσεις εφαρμογής των εργαστηρίων, αλλά και σε αρκετές παραστάσεις της επαγγελματικής του σκηνής. Κύριος σκοπός του σχήματός μας είναι η συνέχεια του έργου των δασκάλων μας, του Κωνσταντίνου Ε. Μάριου, συνδυαζόμενη με την εκπλήρωση των αναγκών μας, για την παρουσίαση καλλιτεχνικού έργου εντός, αλλά και εκτός Χίου. Η σκληρή δουλειά και η επιμονή υπήρξαν πάντα τα χαρακτηριστικά μας και με αυτό το γνώμονα σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον.
Περισσότερα εδώ

Η ιστορία του Δη.Πε.Θε

ΠΑΛΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΧΙΟΥ (ντοκιμαντέρ)

Η «Παλαιά Ποταμιά», απομονωμένη, καλά κρυμμένη ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους και χωράφια που εκτείνονται μεταξύ της Αμανής και του Πελινναίου όρους της Χίου, μαγεύει αλλά και τρομάζει τον επισκέπτη της. Η τοποθεσία παρείχε ασφάλεια και προστασία στους κατοίκους,όμως ο ήλιος έβλεπε το χωριό λίγες μόνο ώρες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση φυματίωσης που αποδεκάτισε αρκετούς ανθρώπους. Το χωριό χαρακτηρίστηκε ανθυγιεινό και αφιλόξενο. Οι ασθένειες και ο σεισμός του 1949, υπήρξε η αιτία της απόφασης ώστε το 1955 να εγκαταλειφθεί, έτσι οι κάτοικοί του έχτισαν τη «Νέα Ποταμιά». Στις μέρες μας τα ερείπια των σπιτιών έχουν εναρμονιστεί με τη γύρω φύση, δημιουργώντας ένα μοναδικό αλλά και τρομακτικό σκηνικό.

Περισσότερα εδώ

 

 

 


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2015 - 27 Μάρτη

Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα θεάτρου 2015, από τον Κριστόφ Βαρλικόφσκι

(εορτάζεται κάθε 27η Μαρτίου εδώ και 54 χρόνια).

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου εκπροσωπεί για τη θεατρική κοινότητα σε όλο τον κόσμο τη γιορτή που τονίζει τις διαφορετικές μορφές αυτής της τέχνης και που προωθεί τον αντίκτυπο που αυτή έχει στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το Διεθνές Μήνυμα που εκπροσώπησε την 54η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη ) αλλά και θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο και είναι το ακόλουθο:

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Το δυναμικό ξεκίνημα του Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο, στο 2014

Με πυρετώδεις ρυθμούς ξεκίνησε η σαιζόν 2013 για το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου και συνεχίζει ασταμάτητα το 2014. H "Πειραματική Σκηνή" ήδη προετοιμάζει ένα σπουδαίο αφιέρωμα στο Μπέρτολτ Μπρέχτ, ενώ η "Κεντρική Σκηνή" παρουσιάζει το έργο "Η Νερομπογιά" (ψυχολογικό Θρίλερ) του Γιάννη Ζαφείρη.

 

Παράλληλα συνεχίζονται για τέταρτη μαθητική σαιζόν τα θεατρικά σεμινάρια του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου. Οι σπουδαστές διδάσκονται και εργάζονται πάνω στο έργο "Βικτώρ" (τα παιδιά στην εξουσία_ του VITRAC ROGER, όπου στο τέλος των μαθημάτων (το Μαϊο 2014) θα παρουσιάσουν μέσα από παράσταση εφαρμογής, ό,τι διδάχτηκαν.

Σεμινάρια "Θεατρικής Αγωγής" για εκπαιδευτικούς

Η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Χίου  -Τομέας Πολιτιστικών Θεμάτων-, το Δη.Πε.Θε Βορείου Αιγαίου και η Δ.Δ.Ε Πειραιά -Τομέας Πολιτιστικών Θεμάτων-, οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία σεμινάρια θεάτρου και χορού για εκπαιδευτικούς. Τα σεμινάρια είχαν ως κύριο στόχο το άνοιγμα του σχολείου στις τέχνες και στον πολιτισμό. Το πρώτο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε, ήταν ένα βιωματικό εργαστήρι σύγχρονου – εκφραστικού χορού  (Κυριακή 20 Μαρτίου 2011). Το δεύτερο σεμινάριο οργανώθηκε από το Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου και χωρίστηκε σ εδύο μέρη, με θέμα: «Τη Δραματική τέχνη και την αξιοποίησή της στο πρόγραμμα του σχολείου».

Διαβάστε περισσότερα...
Αποτελέσματα Διαγωνισμού Θεατρικού Έργου σαιζόν 2012

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο βορείου Αιγαίου, προκήρυξε «Διαγωνισμό Θεατρικής Συγγραφής 2012», ο οποίος και ολοκληρώθηκε. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο νέοι θεατρικοί συγγραφείς.

 

Βραβευθέν έργο: "ΓΙΟΥΝΑΝ" -Δημόκριτου Τσουκάπα - 1ος Έπαινος: "ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΜΟΥ" - Ελένη Κωστοπούλου - 2ος Έπαινος: "Ο ΧΡΟΝΟΣ ΒΓΗΚΕ ΑΠ' ΤΟ ΠΙΘΑΡΙ" - Λίζα Κωνσταντοπούλου

 

Μέλη/ Επισκέπτες

Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους

Σύντομα Νέα

  • Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε τη Θεατρική Διδασκαλία στα «ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ» για τη Χειμερινή περίοδο 2015. Τα βασικά μαθήματα παρακολούθησης: η Ιστορία Τέχνης, η Ιστορική, Ιδεολογική & Φιλοσοφική προσέγγιση στο Θέατρο, ο Αυτοσχεδιασμός, η Αγωγή Λόγου, η Κινησιολογία και τέλος η θεατρική και κινηματογραφική σκηνοθεσία και Υποκριτική.
  • Στα θεατρικά εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, οι μαθητές διδάσκονται, ενώ εργάζονται παράλληλα (πρακτική εξάσκηση) πάνω σε θεατρικά κείμενα, όπου στο τέλος των κύκλων των μαθημάτων οργανώνουν και συμμετέχουν σε παράσταση εφαρμογής του εργαστηρίου, που δίδεται για το κοινό και τα σχολεία της Χίου. Για τις σπουδές, δεν καταβάλλεται χρηματικό ποσό
  • Η διδασκαλία του Θεατρικού Εργαστηρίου θα διαρκέσει  έως το Μαϊο 2015. Οι σπουδαστές διδάσκονται τη θεατρική τέχνη μέσα από πρακτικές ασκήσεις, θεατρικό παιγνίδι και ήρεμης μορφής κίνηση, ενώ πρόκειται να ασχοληθούν με όλους τους ρόλους που διαδραματίζουν οι συντελεστές μιας θεατρικής παραγωγής, γνωρίζοντας έτσι το χώρο του θεάτρου και ως "παραγωγοί", ή ως "φροντιστές σκηνής" και "φωτιστές", ως "σκηνοθέτες", "ενδυματολόγοι", "σκηνογράφοι" κλπ.

Υπεύθυνος Διδασκαλίας: Γιάννης Ζαφείρης - Διδασκαλία: Μίτσυ Ακογιούνογλου, Παντελής Καβίρης, Γιώργος Παυλιδάκης, Μαργαρίτα Καμαράτου, Βασίλης Παχουνδάκης, Μαρία Ζαννίκου. Πληροφορίες – Τηλέφωνο για τα Θεατρικά Εργαστήρια: 22710 43556 (ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 09:00 ~ 16:00)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

To Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου, έχει την έδρα του στη Χίο, ενώ στη ζώνη ευθύνης του συμπεριλαμβάνονται εννέα νησιά. Τα Ψαρρά και οι Οινούσσες από το Νομό Χίου, η Λήμνος και ο Αϊ Στράτης από το νομό Λέσβου και η Ικαρία και οι Φούρνοι από το Νομό Σάμου. Συγκεκριμένα, ο χάρτης Ευθύνης του Δη.Πε.Θε. Β.Α έχει ως εξής:

Δείτε το Χάρτη

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Στα πλαίσια της πολιτιστικής ανάπτυξης & Θεατρικής Παιδείας στον τόπο μας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βορείου Αιγαίου οργανώνει και υλοποιεί από το Δεκέμβρη 2011, πρόγραμμα «Εκπαιδευτικών Επισκέψεων» στους χώρους του θεάτρου, για την επαφή των μαθητών με την «Τέχνη του Θεάτρου», έξω από την παρουσίαση ενός θεατρικού έργου. Οι «Εκπαιδευτικές Επισκέψεις» απευθύνονται στα σχολεία των νομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κάθε άλλο σχολείο της χώρας που επισκέπτεται τη Χίο.