Ψυχολογία και Θέατρο

Οι καλές τέχνες είναι ο τρόπος έκφρασης της ψυχής και του νου. Ο τρόπος αυτός βοηθάει μέσα από την καλλιτεχνική φύση να βρεθεί λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και πολλές φορές να ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας και να εξελιχθούμε μέσα από αυτές.

Η ζωγραφική, το θέατρο και ο χορός αποτελούν τη δημιουργική έκφραση που μας περνάει σε επίπεδα αυτογνωσίας αλλά και μεγαλύτερης κατανόησης των κοινωνικών ρευμάτων της εποχής, που συνεχώς μεταμορφώνεται και εξελίσσεται μέσα στους αιώνες. Μας βοηθούν να καταλάβουμε το παρελθόν, τις ρίζες μας αλλά και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, καθώς πολλές φορές η επανάσταση αρχίζει από την τέχνη αλλά και αποτυπώνεται σε αυτή.

Η πρώιμη μορφή θεάτρου αναπαριστάται με τρόπους πρωτόγνωρους για την ανθρωπότητα και εκφράζει την ανάγκη της μάζας να σαρκάσει, να διακωμωδήσει αλλά και να διδαχθεί άγραφους νόμους, οι οποίοι είναι η βάση μιας κοινωνίας. Μέσα από αυτήν την ανάγκη γεννάται η κωμωδία και το δράμα σε όλη την ανθρωπότητα, όπως και η γραφή θεατρικών έργων που στην συνέχεια γίνεται το απαραίτητο εργαλείο για την μεταφορά στην σκηνή.

Στην πορεία της εξέλιξης της τέχνης του θεάτρου, βλέπουμε ότι η κάθε χώρα αρχικά βάζει στοιχεία θρησκευτικά με την συμμετοχή λίγων ηθοποιών. Ταυτόχρονα να δίνει έμφαση στα κουστούμια και στα σκηνικά. Η εξέλιξη των σκηνικών έχει την σφραγίδα των επόμενων γενεών που εφευρίσκουν τεχνοτροπίες αλλά και μεθόδους τεχνικές που είναι η βάση του σύγχρονου θεάτρου.

Το θέατρο έχει άμεση σύνδεση με την ψυχολογία και την κατανόηση των αντιδράσεων σε μια κοινωνία, αποτυπώνοντας την κάθε εποχή, τα ήθη και τα έθιμα και τον τρόπο με τον οποίο οι ακραίες συμπεριφορές μπορούν να γίνουν πιο κατανοητές από τα μέλη μιας κοινωνίας. Το σίγουρο είναι ότι ο ηθοποιός πρέπει να έχει απελευθερωθεί από τα δικά του προσωπικά χαρακτηριστικά για να κατανοήσει και να εκφράσει τον χαρακτήρα του ρόλου που έχει αναλάβει να ανακαλύψει.

Το θέατρο βοηθάει πάρα πολύ ανθρώπους που έχουν δυσκολία να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα, όπως και να τα κατανοήσουν σε πολλές περιπτώσεις. Η τεχνική αυτής της τέχνης είναι πολυσύνθετη, αφού η ψυχή του ανθρώπου και η συμπεριφορά του εξαρτάται από τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον και από τον τρόπο που τα αναλύει, έτσι ώστε να τα κατανοήσει.

Σε αυτό το σημείο το θέατρο τον βοηθά να ξεδιπλώσει τις ανησυχίες του, να εξωτερικεύσει τα άγχη του, αλλά και να μπορέσει να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές του μέσα από την αυτογνωσία. Το θέατρο δεν είναι μόνο για ενήλικες που προσπαθούν να βελτιώσουν και να κατανοήσουν τον εαυτό τους, αλλά και για παιδιά.

Είναι πολύ χρήσιμο τα παιδιά να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να τα εκφράζουν, έτσι ώστε η επικοινωνία τους με τους γονείς να γίνεται πιο εύκολη και εκείνα να βοηθούνται στην καθημερινότητά τους μέσα από αυτή την ενασχόληση.

Το θέατρο είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο αυτοπεποίθηση στον ενήλικα αλλά και στα παιδιά για να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους με σιγουριά. Η ψυχολογία συστήνει την ενασχόληση με το Θέατρο ανεπιφύλακτα, γιατί βοηθάει στην κατανόηση των συναισθημάτων αλλά και των εννοιών, σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά.