Το επιβλητικό Θέατρο της Επιδαύρου

Σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της χώρας, στην Επίδαυρο, θα συναντήσει κανείς ένα από τα πιο όμορφα και άρτια αρχαία θέατρα της αρχαίας Ελλάδας, το Θέατρο Επιδαύρου.

Στην αρχαία Ελλάδα, η περιοχή της Επιδαύρου ήταν από τα πιο δημοφιλή μέρη, αφού εκεί μπορούσε ο επισκέπτης να θεραπευτεί από διάφορες ασθένειες. Το φυσικό περιβάλλον, οι πηγές στην περιοχή, αλλά και το κλίμα έγιναν η αιτία η φήμη της περιοχής να φτάσει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Στην περιοχή γύρω από το Θέατρο της Επιδαύρου υπάρχουν κτίσματα και μνημεία που μπορούσαν να επισκεφτούν οι πολίτες, τα οποία ήταν γνωστά σαν τα μεγάλα Ασκληπιεία. Οι χώροι θεραπείας ήταν τα λεγόμενα στις ημέρες μας σανατόρια, τα οποία πάντα περιλάμβαναν γυμναστήρια, λουτρά, όπως και θέατρα που ήταν μέρος της θεραπείας.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το αρχαία δράμα και οι παραστάσεις στα αρχαία θέατρα λειτουργούσαν ευεργετικά για την υγεία των ασθενών. Η περιοχή της Επιδαύρου έγινε από τις πιο δημοφιλείς και το Θέατρο της Επιδαύρου από τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμού, αναγνωρισμένο επίσημα από επιστήμονες για την καλύτερη φυσική ακουστική θεάτρου χωρίς μικρόφωνα στον κόσμο.

Η αρχιτεκτονική του θεάτρου ήταν άρτια μελετημένη και φιλοξενούσε 14.000 θεατές. Το πιο σημαντικό σημείο όπου πρέπει κάποιος να σταθεί είναι η ακουστική του θεάτρου. Οι εμπεριστατωμένες έρευνες από επιστήμονες και αρχαιολόγους που έγιναν στην περιοχή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και σήμερα η ακουστική του θεάτρου οφείλεται στην αρχιτεκτονική.

Το θέατρο αυτό έχει τον τυπικό για την εποχή σχεδιασμό, όπως όλα τα αρχαία θέατρα της εποχής. Παρόλα αυτά, αν και έγιναν έρευνες ακουστικής και σε αλλά θέατρα αρχαιοελληνικής αλλά και ελληνορωμαϊκής κατασκευής, ακόμα και σήμερα η ακουστική είναι η ίδια. Αυτό οφείλεται στα πέτρινα εδώλια και την ανάκλαση του ήχου, όπως και στο χαμηλό ύψος της σκηνής.

Οι αρχαίες παραστάσεις και οι μάσκες που χρησιμοποιούσαν οι ηθοποιοί έκαναν πιο έντονη την αντανάκλαση της φωνής, με αποτέλεσμα ο ήχος να φεύγει κυρίως και από την πίσω πλευρά του κεφαλιού και να γίνεται το αποτέλεσμα πιο δυνατό και ηχηρό.

Κυρίως οι παραστάσεις ήταν το αρχαίο δράμα γιατί θεωρούσαν ότι είχε ευεργετικές ιδιότητες στην ψυχολογία των ασθενών αλλά και στην πνευματική τους εξέλιξη. Ήταν από τις πιο εξελιγμένες μορφές τέχνης και έκφρασης, με τον ύμνο της αρχαίας τραγωδίας να αποδεικνύει τεκμηριωμένα την άποψη αυτή.

Το Θέατρο της Επιδαύρου είναι ακόμα από τα πρώτα Θέατρα του κόσμου σε επισκεψιμότητα, όπου με δέος κάποιος μπορεί να κατανοήσει από κοντά την ιδιαιτερότητα και την μεγαλοπρέπεια της κατασκευής του.

Αν και αργότερα οι Ρωμαίοι κατακτητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους και άφησαν το αποτύπωμά τους σε πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τους, το Θέατρο της Επιδαύρου διατήρησε το αρχαιοελληνικό πρότυπο, αφήνοντάς μας μια τεράστια κληρονομία.

Αν κάποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την χώρα μας, τότε μία βόλτα στην Αργολίδα και στο Θέατρο της Επιδαύρου θα τον μαγέψει. Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον θα τον ταξιδέψει μέσα στους αιώνες, τότε που η ιστορία της χώρας και η πρόοδος ήταν στην ακμή της, δίνοντας τα φώτα της και τη γνώση της σε άλλους πολιτισμούς.