Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο νέος υποψήφιος ηθοποιός

Το θέατρο είναι η έκφραση που μπορεί να βοηθήσει τον νέο να εμβαθύνει περισσότερο σε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις, ανάλογα με τα γεγονότα που ο συγγραφέας έχει κατασκευάσει.

Πολλοί νέοι έχουν μαγευτεί από την παρουσίαση των έργων και των πρωταγωνιστών που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων και την επιρροή των πράξεών τους ως αποτέλεσμα.

Το θέατρο είναι ένα μεγάλο σχολείο που βοηθάει πάρα πολλούς επαγγελματίες να εξελίξουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες. Υπάρχουν πάρα πολλές Θεατρικές Σχολές ιδιωτικές αλλά και το Εθνικό Θέατρο, όπου μπορούν οι νέοι να δώσουν εξετάσεις και να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 και έχουν την υποχρέωση να εξεταστούν σε κάποια μαθήματα για να εισαχθούν στις σχολές υποκριτικής τέχνης. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει σε πολλά εργαστήρια υποκριτικής, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν παρέχουν δίπλωμα για επαγγελματική εξάσκηση και δεν είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

Τα μαθήματα που πρέπει κάποιος να παρακολουθήσει είναι για να προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις είναι:

Δύο μονόλογοι, έναν από το κλασσικό θέατρο μέχρι και τον 18 αιώνα π.χ. αρχαίο ελληνικό θέατρο, ισπανικό θέατρο κ.α. και έναν από το σύγχρονο θέατρο δηλ. 19ος αιώνας με έργα του Ίψεν, Τσέχοφ, αλλά και το σύγχρονο νεοελληνικό έργο.

Επίσης, η απαγγελία ενός ποιήματος και το τραγούδι είναι μέσα στην εξεταστική ύλη και τέλος θα εξετασθούν στον αυτοσχεδιασμό, ο οποίος θα ζητηθεί από την επιτροπή χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων προετοιμασία.

Στο δεύτερο στάδιο για την εισαγωγή τους, θα τους ζητηθεί να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία αλλά με διαφορετικά έργα. Τέλος, θα εξετασθούν γραπτώς στην ιστορία του θεάτρου αλλά και σε ελεύθερο θέμα, όπου θα χρειαστεί να αναπτύξουν την προσωπική τους άποψη. Το όριο ηλικίας είναι έως και 25 ετών, ενώ η αίτηση θα πρέπει να γίνει αυτοπροσώπως και να υπάρχει και κάποιο βιογραφικό.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στις ιδιωτικές σχολές που είναι αναγνωρισμένες από το κράτος, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια της φοίτησης απαγορεύεται να συμμετάσχουν επαγγελματικά σε παραστάσεις οι μαθητευόμενοι ηθοποιοί. Η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου είναι γνωστή για τις μεγάλες θεατρικές παραστάσεις που έχει ανεβάσει, για τους δασκάλους που διδάσκουν την αγάπη για το Θέατρο, αλλά και για τα ηχηρά ονόματα που έχουν φοιτήσει και έχουν σημαδέψει την ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου με ερμηνείες ορόσημο για την μελέτη τους από τις επόμενες γενιές.

Η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια και στο Εθνικό Θέατρο είναι δωρεάν. Τα μαθήματα χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες, οι οποίες είναι: τα Θεωρητικά, όπως για παράδειγμα Δραματολογία, Ιστορία Κινηματογράφου κ.α., τα Τεχνικά, όπως χορός και εκφραστική κίνηση και τέλος η Υποκριτική που διδάσκεται από επαγγελματίες ηθοποιούς.

Το Ελληνικό Θέατρο έχει προσφέρει αξιόλογο έργο με αφύπνιση και γνώση μέσα από το αρχαίο δράμα αλλά και έργα πολλών σύγχρονων συγγραφέων. Το Θέατρο είναι ένας τρόπος έκφρασης που μπορεί να βοηθήσει στην πνευματική και προσωπική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα διδάσκει τρόπους επικοινωνίας που πολλοί μπορεί να χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν κάποιες ελλείψεις που εντοπίζονται ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα ένας δάσκαλος η ένας δικηγόρος.