Οι Μεγαλύτεροι Φόβοι Μας σε Σχέση με τα Οικονομικά

Νιώθετε ανασφάλεια για την οικονομική σας κατάσταση; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Για την ακρίβεια, η πλειοψηφία των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία εκφράζουν την απογοήτευσή τους. Την ίδια στιγμή, εκφράζουν και μια βαθιά ανησυχία για το μέλλον. Όχι για το μακρινό μέλλον, αλλά για ένα μέλλον πολύ κοντινό. Ποιοι είναι όμως οι μεγαλύτεροι φόβοι σας σε σχέση με τα οικονομικά;

Ποιοι Είναι οι Φόβοι Μας Οικονομικά;

Πρώτος εμφανίζεται ο φόβος για υπερχρέωση ενός νοικοκυριού. Είναι πολύ δυσάρεστο το συναίσθημα να μην μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του. Κανείς δεν επιθυμεί να χρωστά, καθώς κάτι τέτοιο είναι αγχογόνο και συνεπώς ψυχοφθόρο. Γι’ αυτό λοιπόν και οι περισσότεροι θέλουν να βρουν τρόπους, έτσι ώστε να σταματήσουν να χρωστούν. Αποτελεί διακαή πόθο όλων να ξυπνήσουν μια μέρα και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι χρεωμένοι πουθενά. Ακόμη κι αν αυτό φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, είναι μια ανακούφιση (pikalaina).

Ένας ακόμη φόβος είναι εκείνος που σχετίζεται με τη συνταξιοδότηση. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία, είναι απόλυτα λογικό να μειώνεται η παραγωγικότητά του αισθητά. Ως εκ τούτου, χρειάζεται την εξασφάλιση από κάποιον οικονομικό φορέα για την επιβίωσή του. Σε αυτή την αρχή έχει στηριχτεί το συνταξιοδοτικό σύστημα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Όμως, με τα ασφαλιστικά ταμεία να αιμορραγούν και με τα ηλικιακά όρια ολοένα και να αυξάνονται, η σύνταξη αποτελεί έναν φόβο για τους πιο πολλούς.

Προχωρώντας, η εύπλαστη και ασταθής οικονομική κατάσταση στη χώρα σαφώς και δεν ευνοεί το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας. Αντιθέτως, επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Ποιος μπορεί να κάνει μακρόπνοα σχέδια ή ακόμη και να επενδύσει, σε μία οικονομία που τον έχει προδώσει αρκετά στο παρελθόν; Ο εφιάλτης των Capital controls είναι ακόμη νωπός σε πολλούς, υψώνοντας τοίχους με εμπόδια σε όσους σκέφτονται να επενδύσουν επαγγελματικά στη χώρα.

Η ανεργία είναι σαφώς ένας από τους κυριότερους φόβους για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Σε μία χώρα όπου οι καλοπληρωμένες μορφές εργασίας σπανίζουν και που η ελαστική απασχόληση έχει αρχίσει να λαμβάνει μορφή επιδημίας, η απασχόληση λογικά καταλαμβάνει τόσο μεγάλο ποσοστό της σκέψης των ανθρώπων. Ακόμη κι όταν κάποιος έχει εργασία, δεν είναι λίγες οι φορές που το κλίμα που καλλιεργείται εκεί είναι εχθρικό. Ένα κλίμα φόβου, που συνεπάγεται την αστάθεια ως προς το μέλλον επαγγελματικά.

Τέλος, πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν το φόβο του μισθού που δε φτάνει για τίποτε άλλο πέραν των βασικών. Πόσο ψυχοφθόρο είναι κάτι τέτοιο; Να ζεις διαρκώς με το φόβο ότι σε μία έκτακτη ανάγκη δεν θα μπορείς να στηριχτείς κάπου για βοήθεια είναι πραγματικά άσχημο. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αναζητούν μια διέξοδο, έτσι ώστε να έχουν εναλλακτικές λύσεις και να νιώθουν πως διαθέτουν ένα στήριγμα. Ακόμη κι αν αυτό το στήριγμα είναι ελάχιστο, καταπολεμά το φόβο σε ικανοποιητικό βαθμό lainaa ulkomailta ilman luottotietoja.

Καταπολεμώντας τους Φόβους Μας

Φυσικά και οι φόβοι στηρίζονται σε αρνητικές σκέψεις, όπως και σε βιώματα που δε θέλουμε να επαναλάβουμε στη ζωή μας. Όμως, η άρνηση των δεδομένων και της πραγματικότητας δεν αποτελούν την κατάλληλη στρατηγική αντιμετώπισης του άγχους. Με ψυχραιμία και οικοδομώντας όσο το δυνατόν πιο στέρεες βάσεις, θα έχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση κάθε φόβου μας!