Ηρώδειο: Η διαχρονική παρουσία ενός εξαιρετικού θεάτρου

Στην Αθήνα του 21ου αιώνα, πολλά κτίρια που έχουν διασωθεί μας δίνουν τα στοιχεία μας κληρονομίας που μεταφέρει την γνώση και την ιστορία μας, κάνοντας γνωστά τα επιτεύγματα των προγόνων μας μέχρι και σήμερα.

Μια βόλτα στο παλιό κέντρο της Αθήνας μας μεταφέρει σε εποχές που είναι στενά συνδεδεμένες με το σήμερα. Τα αρχαία μνημεία ολόγυρα στο χώρο αλλά και ο τρόπος που έχουν χρησιμοποιηθεί στο φυσικό περιβάλλον μας δίνουν την αίσθηση της γαλήνης και της ψυχικής ηρεμίας που πάντα αποζητούμε.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου κάτω από την σκιά του Παρθενώνα συνδέει την κλασική αρχιτεκτονική και την μοντέρνα επιρροή του Μπαουχάους που έχει επηρεάσει την μοντέρνα φόρμα. Το φυσικό περιβάλλον που στη νεοκλασική δομή στηριζόταν η αρχιτεκτονική της εποχής είναι παντού στην περιοχή, σαν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που πέρασαν αφήνοντας το αποτύπωμά τους.

Εκεί συναντάμε ένα επίτευγμα της αρχιτεκτονικής με ανυπέρβλητη αίγλη. Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού που χρονολογείται κατά προσέγγιση ότι κτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Το όνομά του το πήρε από τον εμπνευστή του έργου, που το έφτιαξε προς τιμή της γυναίκας του Ρηγίλλης.

Η ιδέα της ανέγερσης του θεάτρου την εποχή εκείνη προήλθε από την κατάρρευση του ωδείου που υπήρχε στην αρχαία αγορά. Το σχέδιο του Θεάτρου είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική της εποχής, δηλαδή από την ελληνορωμαϊκή αρχιτεκτονική. Είναι αμφιθεατρικό και η χωρητικότητά του ήταν για 5.000 άτομα. Το θέατρο αυτό είχε στο χώρο του αγάλματα και η στέγη του ήταν θολωτή, κατασκευασμένη με ξύλο από κέδρο και το πάτωμα είχε περίτεχνα ψηφιδωτά. Το δημιούργημα αυτό χρησιμοποιήθηκε την εποχή εκείνη κυρίως για μουσικές παραστάσεις.

Ήταν από τα πιο λαμπερά για την εποχή θέατρα, ενώ το κόστος για την κατασκευή του ήταν αρκετά υψηλό. Η ορχήστρα ήταν σε ημικύκλιο, ενώ η σκηνή βρισκόταν στο βάθος σε ύψωμα. Το Θέατρο Ηρώδειο φιλοξενεί ακόμα και σήμερα παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών, όπως κλασικά θεατρικά έργα, όπερες και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες αλλά και ακόμα γνωστά μπαλέτα όπως τα Μπολσόι κ.α.

Το Θέατρο καταστράφηκε με την επιδρομή των Ερούλων οι οποίοι συνέτριψαν πολλά αξιόλογα κτίσματα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και ως οχυρό από τους συμμάχους κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τους Τούρκους. Η ανασκαφή του θεάτρου ξεκίνησε το 1857 και αργότερα κατά την αναστύλωσή του προστέθηκε το εξαιρετικής ποιότητας πεντελικό μάρμαρο. Οι καινούργιες προσθήκες έδωσαν μεγαλύτερη αίγλη στο θέατρο και μέχρι και σήμερα η τελική του μορφή δίνει την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στον χώρο αυτό. Το Ηρώδειο είναι ένα κομμάτι από τον πολιτισμό που επηρέασε και την αρχιτεκτονική κατασκευή σε πολλά άλλα θέατρα στην Ελλάδα, ενώ η επιρροή του προέρχεται από το θέατρο της Περγάμου, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της Ελληνορωμαϊκής περιόδου που άκμαζε την εποχή εκείνη.

Το οικοδόμημα αυτό είναι μια σπουδαία κληρονομιά που ακόμα και σήμερα προάγει την Τέχνη, χαρίζοντας παραστάσεις απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας και φιλοξενώντας κοινό από όλο τον κόσμο. Ακόμα και σήμερα η αίσθηση μιας παράστασης στο Ηρώδειο κάτω από το φεγγάρι του Αύγουστου είναι μια αξέχαστη εμπειρία για το κοινό αλλά και για τον καλλιτέχνη.