Ανακαλύπτοντας την Σκάλα του Μιλάνου

Η Σκάλα του Μιλάνου κατασκευάστηκε το 1778 με εντολή της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας για να αντικαταστήσει το θέατρο Regio Ducale, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1776. Το θέατρο κτίστηκε στην θέση της εκκλησίας Santa Maria della Scala, δίνοντας το όνομά της στην γνωστή όπερα της Σκάλας του Μιλάνου.

Η Σκάλα του Μιλάνου είναι Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και έχει χωρητικότητα 2.030 θέσεων. Ενώ η αρχιτεκτονική εξωτερικά δεν εντυπωσιάζει, εσωτερικά είναι από τα πιο λαμπερά θέατρα που ακόμα και σήμερα κάνει υπερήφανους τους Ιταλούς με την αρχιτεκτονική, την ακουστική του και τα μεγάλα έργα που ανέβηκαν και ανέδειξαν τα σημαντικότερα ταλέντα στην Ευρώπη.

Στη διακόσμηση του Θεάτρου κυριαρχεί το χρυσό χρώμα και το κόκκινο βελούδο. Η εργονομία του χώρου αφήνει το βλέμμα του θεατή να παρακολουθεί το έργο στη σκηνή ανεμπόδιστα. Το θέατρο είναι σαν ημικύκλιο και τα θεωρία του προσδίδουν την μεγαλοπρέπεια και την αίγλη της εποχής. Οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν το έργο της κατασκευής ήταν οι Pietro Marliani, Pietro Niosetti Antonio και Giuseppe Fe, ενώ το σχέδιο το επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Τζιουζέπε Πιερμαρίνι. Η πρώτη παράσταση που ανέβηκε ήταν του Antonio Salieri, η όπερα L’ Europa Riconosciuta.

Το Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου γνώρισε την μεγαλύτερη αποδοχή. Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, μεγάλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου έδωσαν το παρόν με τα θεατρικά τους έργα όπως ο Βέρντι, ο Μπενίνι και πολλοί άλλοι. Κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου το Θέατρο κατέρρευσε από βομβαρδισμούς και αναστηλώθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ με την λήξη του πολέμου έγιναν και τα εγκαίνια.

Η πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής της ήταν μεγάλη, ενώ στην προσπάθεια να την ξαναχτίσουν με τα αρχικά πρότυπα χρησιμοποίησαν υλικά που ήταν διαθέσιμα την περίοδο εκείνη, με αποτέλεσμα να μην έχει την ακουστική του αρχικού θεάτρου. Αυτή η ατυχής συγκυρία που παρουσιάστηκε ξεπεράστηκε σύντομα και αργότερα διορθώθηκε. Η μοναδική επιπλέον παρέμβαση που υπέστη η Σκάλα του Μιλάνου κατά την κατασκευή της είναι οι επιπλέον θέσεις για το κοινό.

Η ακουστική του θεάτρου συγκαταλέγεται στις καλύτερες στον κόσμο ακόμα μέχρι και σήμερα. Η εντυπωσιακή Σκάλα του Μιλάνου στο εσωτερικό της είναι ένα Μουσείο, μνημείο της τέχνης ,έχοντας μέσα πολλά μουσικά όργανα της εποχής και πάρα πολλούς πίνακες των καλλιτεχνών που άφησαν εποχή και μεγάλη ιστορία στο πέρασμά τους από το μοναδικό αυτό Θέατρο. Μέσα σε αυτό θα βρείτε και τον πινάκα της Μαρίας Κάλλας.

Στο θέατρο θα βρείτε και βεστιάριο με τα κουστούμια που έχουν δωρίσει οι καλλιτέχνες από τις παραστάσεις τους. Σήμερα στους χώρους του θεάτρου διοργανώνονται σεμινάρια για όπερα και κλασικό χορό, ενώ απευθύνεται και σε μικρές ηλικίες. Εάν κάποιος επισκέπτης θα ήθελε να δει από κοντά την Σκάλα του Μιλάνου, τότε μπορεί να ξεναγηθεί σε όλους τους χώρους της.

Η Σκάλα του Μιλάνου φιλοξένει μέχρι και σήμερα μεγάλες παραστάσεις. Θα ήταν καλό τα εισιτήρια και οι θέσεις να κατοχυρωθούν ακόμα και αρκετούς μήνες νωρίτερα, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. Το Μιλάνο δεν είναι τυχαία η πόλη που έχει πολλούς φανατικούς επισκέπτες που την επισκέπτονται με μεγάλη συχνότητα, αφού λατρεύουν την αρχιτεκτονική αλλά και την τέχνη σε κάθε της έκφανση.